Wat doe je met oude kleding?

Gemeente Den Haag

 
  • Onbewuste associaties?

Er lopen een hoop connecties in onze hersenen: associaties tussen bepaalde begrippen, gevoelens of herinneringen. Bij het denken aan één woord, zoals appel, worden dankzij die associaties automatisch ook andere woorden zoals zoet, fris en rood actief in ons brein. Veel van deze associaties zijn we ons niet bewust van, maar iedereen heeft ze. Ook over oude of kapotte kleding. Veel mensen associëren oude kleding bijvoorbeeld met stoffig of lelijk, en kapotte kleding met onbruikbaar of waardeloos. Deze onbewuste associaties kunnen ervoor zorgen dat mensen liever kiezen voor het kopen van nieuwe kleding. In onze campagne spelen we met deze associaties. We koppelen oude en kapotte kleding aan de associaties die mensen hebben bij nieuwe kleding, en proberen zo hun beeld positiever te maken.

 
 
 

Voor gemeente Den Haag hebben we een campagne ontwikkeld die de jongere inwoners van Den Haag (15-24 jaar) stimuleert om minder nieuwe kleding te kopen en in plaats daarvan meer te repareren of tweedehands te kopen.

De campagne is opgedeeld in twee fases. In de eerste fase zijn inwoners nieuwsgierig gemaakt met uitingen van enkel een model in een hippe outfit en een URL of QR code. In de tweede fase van de campagne wordt het onderwerp van de campagne duidelijk: anti-verspilling, met de focus op kleding.

De strategie richt zich o.a. op het doorbreken van bestaande onbewuste associaties. Waar veel mensen bij tweedehands kleding denken aan vies, onbruikbaar of ouderwets, positioneren wij het als modieus, hip en bruikbaar. Dit trekt de aandacht, zodat we het verkeerde beeld kunnen ombuigen naar een positief beeld.

Bij de video’s is ook een overzicht te vinden van alle plekken in Den Haag waar mensen terecht kunnen voor het ruilen, weggeven, lenen, of kopen van tweedehands kleding, en waar ze hun kapotte kleding kunnen (leren) repareren. Zo willen we duurzame kledingkeuzes van inwoners in Den Haag stimuleren.